Umetniško uprizarjanje

Ljubezen do umetniškega izražanja me spremlja že od ranih let, ko sem veliko svojega časa preživela v plesnih dvoranah in na odru. Strast do giba in telesnega izražanja pa je bila tako močna, da me je usmerila tudi na poklicno pot. Tako sem leta 2019 diplomirala na Akademiji za ples – smer sodobni ples in koreografija. Od takrat sem sodelovala v plesnih in gledaliških predstavah Rosane Hribar (Razgaljeno), Jane Menger (Merilci bremen in Turandot), Roka Vevarja (Merilci bremen), Matjaža Zupančiča (Za narodov blagor), Vie negative (Physis) ter nastopala v projektih z glasbenikoma Gašperjem Selkom in Jeleno Soro. V stranski vlogi sem nastopila v filmu Prekletstvo Valburge režiserja Tomaža Gorkiča ter bila članica kabarejske skupine Katzen Kabaret (zdaj Kokblok Kabaret). Sem ena izmed ustanoviteljic in članic vokalne skupine Volkulje, ki je usmerjena v raziskovanje in uporabo naravnega glasu ter vokalne improvizacije. Kot samostojna ustvarjalka sem do sedaj uprizorila štiri avtorske predstave, s poudarkom na prepletu vokalnega in gibalnega izraza. Prvo avtorsko delo – Laliá (2019), je nastalo kot poglobitev študijskega raziskovanja tematike svobode in avtentičnosti skozi odnos glasu in telesa. Temu so sledile vokalno-gibalne predstave Inner Voice (2020), Ritual: Iz glasine (2021) in Valovanje (2023).

AVTORSKO DELO

Valovanje

Premiera: oktober 2023, Plesni Teater Ljubljana

Avtorici: Neža Pele in Jelena Soro
Soustvarjalci in izvajalci: Metka Bahlen Okoli, Gregor Klopčič, Živa Mahkota, Brigita Marko
Dramaturginja: Andreja Kopač
Oblikovalka svetlobe: Manca Vukelič
Producentka: Neža Pele
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana in občine Kamnik

Intuitivne zvočno-gibalne pokrajine utripajočega organizma

Valovanje je skupni sinonim za soustvarjanje, za skupno kolektivno delovanje, ki med nami valovi že nekaj mesecev. Je fino, prefinjeno, poglobljeno, igrivo in zavestno balansiranje med Jaz in Mi, in med Mi in Jaz, čemur bomo dodali novo komponento – Vi in Ti. V tem stiku bomo preizkušali porozne meje zavestnim delovanjem in podzavestnim tokom, ki bo vzvaloval med nami ter ustvaril vibracije iz globin, ki silijo na površino ter se razlivajo v prostor. Naš prostor.

V procesu smo delovali kot povezana skupina, in kot kolektiv odšli na pot raziskovanja samih sebe – svojega telesa, glasu in iz tega ustvarjali rojstva gibalnega in zvočnega, ki vsakič znova vznika med nami. Od instantne kompozicije do zvočno-gibalnih pokrajin intuicije. In šli smo globoko, da bi se povezali, našli medsebojno ravnovesje, da bi se naučili poslušati, se slišati in bili slišani. Nenehno smo razpadali, da smo se vsakič znova skupaj sestavili in zidovi med nami so tiho pričeli padati pod težo našega skupnega valovanja. Sčasoma smo postali kot utripajoč organizem; vsak od nas je svoj organ ali več njih, naša koža je postala mehka in podkožje vitalno. Naša telesa v prostoru so se razrasla kot drevesa, vse okoli katerih valuje; z vmesnimi postanki, vdihi in mirovanjem in impulzi, ki nas ženejo naprej in se odpirajo za Vas.

AVTORSKO DELO

Ritual: Iz glasine

Premiera: december 2021, Dom kulture Kamnik

Koncept: Neža Pele
Ples: Anamaria Bagarić
Vokal: Ajda Špacapan, Tanita Rose, Neža Pele
Dramaturško svetovanje: Andreja Kopač
Tehnična podpora in oblikovanje svetlobe: Primož Jeras
Grafično oblikovanje in fotografija: Eva Kaštrun, Pina Lenart
Produkcija: Neža Pele
Koprodukcija: KUD Oksimoron

»Ona je sila Življenja / Smrti / Življenja, ve kdaj je čas za rojevanje in kdaj je čas za umirjanje in vračanje k svojemu izvoru. To je njena narava in tukaj obstaja ravnovesje.«
Clarissa Pinkola Estes o naravi Divje ženske.

Globoko v drobovju, znotraj vsake ženske, biva divja ženska, opremljena z brezčasno vednostjo, instinkti in intuicijo. Ko je življenje v zastoju ali prežeto z dolgočasjem, je čas, da se oglasi in te povabi, da se vrneš k njej / k sebi. Pot domov, k svoji divji naravi, vodi skozi najtemnejše kotičke kraljestva duha, ki je nujna za soočenje s svojim največjim strahom – z lastno močjo. Ponovna obuditev moči in združitev z globoko intuitivno in instinktivno divjo naravo pa ne pomeni razpuščanja, spreminjanja iz črnega v belo, neobvladanega ali norega delovanja, temveč pomeni, da se ženska dvigne nazaj na površje z bogato integriteto.

Tri »glasnice« omogočajo plesalki v podobi notranje ženske, da opravi / zaključi cikel, po katerem je enaka, ampak nikoli več ista kot pred tem. Energije telesnosti tako prehajajo preko številnih glasin zunanjega sveta, ki nagovarja notranji glas posameznice, da se (vz)postavi po svoje in za sebe. V tej čutnosti in integriteti smo nema priča rituala tudi – gledalci. Popotovanje Nje se začne in konča natanko pri Njej, ki je hkrati seštevek in produkt – vseh Nas.

AVTORSKO DELO

Inner voice

Premiera: avgust 2020, Festival Kamfest

Avtorica koncepta: Neža Blažič
Ples in vokal: Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Blažič

Predstava je bila ustvarjena na povabilo festivala Kamfest 2020

»Brbotanje, premetavanje, tekma za nadzor. Tako nekako se občuti obdobje teme. Čas, ko se oglasi tvoj notranji glas, ki ga hočeš na vsak način utišati, saj najverjetneje ni v skladu s tvojimi trenutnimi prepričanji okoli katerih si si zgradil na videz popolno življenje. Ta notranji glas, ki je sprva zgolj neslišen, a nemiren dih, se preobrazi v jasno artikuliran govor o tvojih resničnih potrebah, pravi vrednosti in te spodbuja k spremembam z namenom rasti. Ta notranji glas si TI, pravi TI, tvoja svetloba in resnica. In končno mi je jasno kakšen namen ima tema. Drži prostor svetlobi, da se le-ta izrazi in zasije v vsej svoji moči. Zato se ji ne upiraj. Začuti jo. Sprejmi jo. Tukaj je zate in ne proti tebi. Hvala tema, da sem lahko svetloba.«

AVTORSKO DELO

Laliá

Premiera: november 2019, Dom kulture Kamnik

Koncept: Neža Blažič
Soustvarjalke in izvajalke: Tina Habun, Simona Kočar, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Blažič
Fotografija: Eva Kaštrun
Grafično oblikovanje: Eva Kaštrun
Oblikovanje luči: Primož Jeras

Laliá je zvočno in gibalno raziskovanje individualnega izraza, s katerim nastopajoče razkrivajo lasten notranji svet ter hkrati vstopajo v tujega. S pozornostjo, ki je hkrati usmerjena navzven in navznoter vzpostavljajo vzajemne odnose, kjer je vsaka zase dovolj, a vendar delujejo skupaj.

So glas in so telo. So njun odnos.

So Tina Habun, Simona Kočar, Tanita Rose, Ajda Špacapan in Neža Blažič.

So.

Smo.

PLESNO in PERFORMATIVNO UDEJSTVOVANJE

2023

 • Kavč festival: Plesno – vokalni performans z Jeleno Soro
 • Kavč festival: Koncert z Etno zborom Ljelje
 • Roza ZRC+ 23: Koncert z Etno zborom Ljelje
 • Plesni Teater Ljubljana: Javni prikaz ob zaključku delavnic vokalno-gibalne improvizacije projekta Ritual
 • Festival Floating Castle: Koncert z Etno zborom Ljelje
 • Center Triglavskega narodnega parka Bohinj: Intuitivni koncert z Volkuljami
 • Plesni Teater Ljubljana: avtorska predstava Valovanje (premiera)
 • Dom kulture Kamnik: avtorska predstava Valovanje (ponovitev)
 • MC Kotlovnica Kamnik: Kokblok kabaret: S(r)anje in vse ostalo (premiera in ponovitev)
 • Podhod Ajdovščina, umetniški prostori Hupe Brajdič: avtorska predstava Valovanje (ponovitev)

2022

 • Plesna miniatura na kulturni prireditvi Deklica s piščalko v Kočevju
 • Dom kulture Kamnik: vokalno-gibalna predstava Ritual: Iz glasine (avtorsko delo, soustvarjalke in izvajalke: Anamaria Bagarić, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Pele)
 • Layerjeva hiša: vokalno-gibalna predstava Ritual: Iz glasine (avtorsko delo, soustvarjalke in izvajalke: Anamaria Bagarić, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Pele)
 • Festival Floating Castle: koncert Etno zbor Ljelje
 • Podhod Ajdovščina, umetniški prostori Hupe Brajdič: koncert Etno zbor Ljelje in Live Choir
 • Volkulje, KUD Oksimoron in MC Kotlovnica Kamnik: Cikel zvočnih performansov Volkulje z gosti: Jelena Soro, Bubbles Fractals, Sara Šoukal

2021

 • Plesna miniatura na kulturni prireditvi Deklica s piščalko v Kočevju
 • Via Negativa: Spletna premiera multi-cam videa: Physis
 • Mestno gledališče ljubljansko: Muzikal Turandot v režiji Jane Menger
 • Festival Junij v Ljubljani: Muzikal Turandot v režiji Jane Menger (MGL)
 • Festival Borštnikovo srečanje: Via Negativa – Physis
 • Plesna miniatura na Slovesnosti ob prazniku Občine Ribnica s podelitvijo priznanj in nagrad
 • 30. Balkan Open Jam (umetniški vodja Jelena Soro)
 • Dom kulture Kamnik: vokalno-gibalna predstave Ritual: Iz glasine (avtorsko delo, soustvarjalke in izvajalke: Anamaria Bagarić, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Pele)

2020

 • Mestno gledališče ljubljansko: Za narodov blagor v režiji Matjaža Zupančiča
 • Mestno gledališče ljubljansko: Muzikal Turandot v režiji Jane Menger
 • MC Kotlovnica Kamnik in KUD Oksimoron: Katzen Kabaret (umetniško vodstvo Tina Habun)
 • KUD Oksimoron in Dom kulture Kamnik: proslava ob slovenskem kulturnem prazniku (soustvarjalci in izvajalci: Anže Slana, Gašper Selko, Aljoša Rebrača, Simona Kočar, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Dejvid Knežević, Pavla Zabret, Neža Blažič)
 • KUD Oksimoron in MC Kotlovnica Kamnik: bralna uprizoritev drame Panj avtorice Tjaše Mislej
 • KUD Oksimoron in KoronaFESTfulFejstFilma JSKD: Korona Chat (avtorica Tanita Rose)
 • Kavč festival: Gibalno-glasbeni performans z Gašperjem Selkom
 • Junijski program v sodelovanju z Domom kulture Kamnik: Gibalno-glasbeni performans z Gašperjem Selkom
 • Festival Kamfest: Sodobna gibalno-vokalna predstava Inner voice (avtorsko delo, soustvarjalke in izvajalke: Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Blažič)
 • Plesna miniatura v kratkem filmu glasbenika Gašperja Selka

2019

 • KUD Oksimoron in MC Kotlovnica Kamnik: Plesni performans ob izidu albuma VOID Gašperja Selka
 • KUD Oksimoron in Dom kulture Kamnik: Sodobna gibalno-vokalna predstava Laliá (avtorsko delo, soustvarjalke in izvajalke: Tina Habun, Simona Kočar, Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Blažič)
 • Zavod Flota: Sodobna plesno-gledališka predstava Razgaljeno v Plesnem teatru Ljubljana (koreografinja Rosana Hribar, soustvarjalci in izvajalci: Vito Weis, Kristina Aleksova, Katja Kolarič, Tina Habun, Neža Blažič)
 • Zavod Flota: Sodobna plesna predstava Merilci bremen v Stara elektrarna (koreografija Jana Menger in Rok Vevar, soustvarjalke in izvajalke: Tajda Podobnik, Veronika Valdes, Tini Rozman, Maša Hawlina, Neža Blažič, Neja Jeršin, Špela Šafarič, Andreja Vezovnik, Manca Kaliman)
 • Plesna miniatura na kulturni prireditvi Deklica s piščalko v Kočevju
 • Festival Bobri: sodobna baletna miniatura (koreografinja Vita Osojnik, izvajalke: Tina Habun, Katja Kolarič, Anamaria Bagarić, Neža Blažič)
 • Festival TanzArt ostwest Giessen: plesna miniatura Lust (koreografija študentke Akademije za ples pod mentorstvom Rosane Hribar)
 • Festival Junij v Ljubljani: zaključna produkcija Akademije za ples Plešite, plešite drugače smo izgubljeni
 • Festival Fronta sodobnega plesa: Sodobna plesno-gledališka predstava Razgaljeno (producent Zavod Flota, koreografinja Rosana Hribar, soustvarjalci in izvajalci: Vito Weis, Kristina Aleksova, Katja Kolarič, Tina Habun, Neža Blažič)
 • MC Kotlovnica Kamnik in Mosquito teater: Kabaret: Katzen Kabaret (umetniško vodstvo in mentorstvo Anja Bezlova (Završnik))
 • Film Prekletstvo Valburge režiserja Tomaža Gorkiča

2018

 • Plesna miniatura na osrednji državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju v Kočevju
 • SNG Opera in balet Ljubljana: opera Pepelka
 • Plesni teater Ljubljana: Zaključna produkcija Akademije za ples: Plešite, plešite drugače smo izgubljeni
 • MC Kotlovnica Kamnik in Mosquito teater: Kabaret: Katzen Kabaret (umetniško vodstvo in mentorstvo Anja Bezlova (Završnik))
 • Festival Ana Desetnica Maribor in Ljubljana: Ognjena predstava Pilenai (KD Priden Možic)
 • Festival Deltebre Dansa: Javni prikaz dela v nastajanju: Sexual Assault (avtor David Zambrano)
 • Festival Borštnikovo srečanje: zaključna produkcija Akademije za ples Plešite plešite drugače smo izgubljeni
 • Zavod Flota: Sodobna plesno-gledališka predstava Razgaljeno v Plesnem teatru Ljubljana (koreografinja Rosana Hribar, soustvarjalci in izvajalci: Vito Weis, Kristina Aleksova, Katja Kolarič, Tina Habun, Neža Blažič)
 • Gledališče Glej: Javna predstavitev projekta Kako naprej na bolje (avtorica Leja Jurišič)

2017

 • Dom kulture Kamnik: Sodobno plesna predstava Koliko časa traja trenutek? (Koreografinja Tina Habun, soustvarjalke in izvajalke: Tanita Rose, Ajda Špacapan, Neža Spruk, Neža Blažič, Kaja Reberšek)
 • MC Kotlovnica Kamnik in Mosquito teater: Kabaret: Katzen Kabaret (umetniško vodstvo in mentorstvo Anja Bezlova (Završnik))
 • Festival Rdeči revirji: Ognjena predstava Pilenai (KD Priden Možic)
 • Plesni teater Ljubljana: Zaključna produkcija Akademije za ples: Pleši svoje sanje, sanjaj svoj ples
 • Plesna nacionala: plesna miniatura Pleši svoje sanje, sanjaj svoj ples (soustvarjalke in izvajalke: Tina Habun, Katja Kolarič, Ondina Kerec, Ivana Gregurić, Laura Ivančič, Neža Blažič)
 • Festival Živa: plesna miniatura Pleši svoje sanje, sanjaj svoj ples (soustvarjalke in izvajalke: Tina Habun, Katja Kolarič, Ondina Kerec, Ivana Gregurić, Laura Ivančič, Neža Blažič)
 • Festival Borštnikovo srečanje: zaključna produkcija Akademije za ples Pleši svoje sanje, sanjaj svoj ples