Intuitivno petje

Ali te zanima potovanje odkrivanja, raziskovanja, poglabljanja, negovanja odnosa z glasom?
Vabljen/a na delavnice Intuitivnega petja.

Vabljen/a k petju, zvočenju, prebujanju različnih vidikov glasovnega izraza, ki te poveže s tvojim notranjim, morda predolgo utišanim in zakopanim občutkom. Vabljen/a k soustvarjanju varnega prostora, ki nam slednje omogoča in nas globoko, a igrivo povezuje.

Glas je čudovita vez med našim notranjim in zunanjim svetom, naš osebni zvočni instrument, naš izraz. Podpre nas lahko kot najbolj ljubeč prijatelj, vendar smo lahko zaradi takšnih in drugačnih vzrokov izgubili naraven stik, petje začeli povezovati z nastopanjem, talentom, okoli grla pa nakopičili sram, strahove in dvome o sebi.

Na delavnici Intuitivnega petja se predamo ustvarjalnemu procesu, ki nas nežno vodi preko ustaljenih prepričanj in misli, k prisotnemu doživljanju in (ponovnemu) spoznavanju z lastnim avtentičnim glasovnim in telesnim izrazom, s katerim si dovolimo vstopati v odnos z drugim. Tako prepoznavamo različne vloge, ki jih utelešamo – tudi v vsakdanjem življenju – in raziskujemo, kako se v njih počutimo.

Skupaj ustvarjamo varen prostor, kjer se utišani glasovi in zadržani gibi lahko osvobajajo zakoreninjenih vzorcev delovanja. Preplet naših avtentičnih glasovno- gibalnih izrazov pa ustvarja čarobne povezave, ki razkrivajo našo lastno zdravilno
in transformativno življenjsko moč.

Klikni za več

Odvisen je od tvoje unikatne anatomske strukture vokalnega aparata,
od treninga oziroma zavestnega razvijanja in oblikovanja glasu ter
od tvojih življenjskih (pre)izkušenj, razpoloženja.

Bobby Mcferrin, mojster vokalne improvizacije pravi, da se je najprej treba naučiti odpreti usta, zapeti in se ne ustaviti.
In to zmore vsak.

Na Intuitivnem petju počnemo to, kar smo počeli kot otroci, prosto pojemo. Pa vendar nam odraslim to ni tako lahko, kot se sliši. Namreč, če smo izgubili stik s tem, se bodo naše celice najverjetneje začele upirati, ko bomo improvizirali. V mislih se bo pojavilo več razlogov, zakaj prenehati – ne gre mi po pričakovanjih, ne zveni dobro, kaj sploh počnem, ne morem se primerjati z drugimi in podobno – a je vse to normalno in del procesa. Na delavnicah se učimo prepoznavati izvor notranjih uporov, da ohranimo pogum in nadaljujemo.

Improvizacija je za marsikoga skok iz cone udobja. Predstavlja namreč polje neznanega in za nekoga zatorej polje ne varnega. Pa vendar, se kdaj tudi v življenju znajdemo v neznanih situacijah. Ali pa se nam porušijo načrti. Ne gre po naših pričakovanjih. Kako takrat odreagiramo? Zaupamo življenju? Se prepustimo? Sprejmemo ali se upiramo? Improvizacija je pomembna šola za življenje, s pomočjo katere krepimo odpornost, odprtost, nepredvidljivost pa nam postane bolj udobna.

Življenje te vodi na čaroben način, če se mu uspeš predati. Predaja je bila ključna, da sem (ponovno) našla stik s svojim glasom, s seboj.

Glas ima ogromen potencial zdravljenja, zato je negovanje odnosa z našim glasom lahko zelo dragoceno za naše življenje. Med drugim pripomore k zmanjševanju anksioznosti, stresa, fizičnih bolečin ter izboljšuje splošno psihofizično blagostanje. Če pa se z glasom povezujemo še z drugimi in to počnemo konsistentno, okrepimo tudi občutek povezanosti, pripadnosti ter izboljšamo delovanje imunskega sistema.

Raziskave so pokazale na pomembne povezave med skupinsko vokalno improvizacijo in povišanim delovanjem theta in delta možganskih valov, katere povezujejo z regeneracijskim spanjem, globoko sproščenostjo, meditacijo, intuicijo in ustvarjalnostjo.

Med drugim pa so raziskovalci ugotovili tudi, da se med prostim petjem v skupini, poviša sproščanje hormona oksitocin ali t.i. »hormona ljubezni«, ki je pomemben pri vzpostavljanju ljubečih, skrbnih, sproščenih medsebojnih vezi – povezujejo ga z občutkom zaljubljenosti in blaženosti.

Dobrodošel/la v objem glasu.

Redni termini

Trenutno sta skupini polni.
V kolikor se želiš pridružiti rednim srečanjem, mi piši in te obvestim, ko se mesto sprosti.

individualni session

Po dogovoru.

Delavnice za zaprte skupine

Po dogovoru.